Authentiek Handwerk

Studio Het Houtpalet > Blog > Blog > Authentiek Handwerk
Handgemaakte producten

Deze week gaat het over Authentiek Handwerk. Ik neem je mee in mijn reis en keuzes hoe ik erbij kom om alleen maar handgemaakte producten te verkopen in mijn bedrijf en waarom ik dat zo waardevol vind.

Handgemaakte producten, waarom?

In mijn webshop verkoop ik alleen maar handgemaakte producten. Waarom? Ik wil unieke producten verkopen, waarmee je echt een origineel item in huis haalt. Handgemaakte producten zijn origineel, authentiek en geen enkel item is hetzelfde. Daarom kies ik voor handgemaakt. Het meeste is handgemaakt door mijzelf, maar sommige producten worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij ervaren het werken met hun handen precies zoals ik het ook ervoer tijdens mijn burn-out. Ik zal je daar straks meer over vertellen.

Burn-out

Zoals je misschien wel weet, ben ik vorige week gestopt met werken in loondienst. Ik schreef in mijn vorige blog al dat ik twee burn-outs heb gehad tijdens mijn periode in loondienst. In 2014 begon mijn eerste burn-out, die een jaar heeft geduurd. Ik kon niets meer dan alleen op de bank zitten of in bed liggen. Ik was zó moe, en de tranen bleven vloeien. Soms wist ik niet eens waarom. Plekken waar het druk was, vermeed ik en in de supermarkt kon ik niet meer komen zonder gillend gek te worden van alle prikkels. Op verjaardagen kon ik hooguit een half uurtje komen, waarvan ik zelfs de laatste 10 minuten naar buiten ging om bij te komen. En dan had ik de hele volgende dag nodig om weer uit te rusten. Het was een zware tijd, waarvan ik even twijfelde of ik er ooit nog uit zou komen.

Uit je hoofd, met je handen

Tijdens die zware periode van mijn burn-out ontdekte ik dat ik veel rust kreeg door iets te doen met mijn handen. Terwijl ik schilderde, verwerkte ik in mijn hoofd van alles. Ik merkte dat het me hielp om weer stapje voor stapje ‘terug op aarde’ te komen. In die tijd ben ik zelfs gaan haken, iets waar ik een ontzettende hekel aan heb! Maar toch heeft het me geholpen om mijn gedachten even ‘uit’ te kunnen zetten en me te richten op positieve dingen in het leven.

Dat is wat werken met je handen doet: je komt echt even met je beide benen op de grond, hoeft niet na te denken over allerlei moeilijke vraagstukken, je hoeft alleen maar je handen hun gang te laten gaan. Er ontstaat vanzelf iets moois, ontdekte ik!

Vlammetje van verlangen

Er ontstond een klein vlammetje in mij om verder te gaan met handwerk en daar mijn baan van te maken. Ik ben niet meer gestopt met hobbyen, maar ben wel weer terug naar mijn baan in loondienst gegaan. Diep in mij begon er een verlangen te groeien, dat ik aan hield als een waakvlammetje. Voor als ik later groot was, zeg maar 😉

Het vlammetje werd langzaam groter en groter, en in 2018/2019 ging ik nog een keer burn-out. Deze keer iets minder heftig, maar toen nam ik wel een radicale beslissing: ik ging me meer en meer focussen op een echt bedrijf, ging naar de KvK en maakte visitekaartjes en folders. Intussen kreeg ik af en toe een opdracht, en zo kon ik meer perspectief houden in mijn leven, en hield ik het vol op mijn werk in loondienst.

Balans in je leven

Handwerk betekent dus enorm veel voor mij. Het zorgt dat ik in balans blijf, dat ik af en toe mijn hoofd uit kan zetten, en, nog belangrijker, ik maak er heel veel mensen blij mee! Dat is waar ik het voor doe! Ik wil heel graag jou blij maken met mooie, authentieke producten. Maar ik wil je ook inspireren om zelf aan de slag te gaan, om hetzelfde te ervaren als ik tijdens het maken van een mooi product. Ik wil je inspireren om ook uit je hoofd, met je handen te gaan werken! Probeer het eens, om iets te maken met je eigen handen, je krijgt een enorm gevoel van voldoening, het is even uit de sleur van je normale dagelijkse leven, en je zorgt voor unieke, prachtige creaties, die niemand heeft! En heb je nu het gevoel dat je er niet geschikt voor bent? Dat je totaal niet creatief bent en twee linkerhanden hebt? Blijf me volgen, want ik ga iets heel leuks doen deze maand: er komt een workshop!

Daarover later meer, weet dat ik ermee aan de slag ben, en hou me in de gaten 😊

Ben je benieuwd naar de handgemaakte producten in mijn webshopGa naar de shop

 

 

%d bloggers liken dit: