Duurzame cadeaus

Studio Het Houtpalet > Blog > Blog > Duurzame cadeaus

In deze tijd zijn we vaak bezig met het geven van cadeaus. Het is net Vaderdag geweest, Moederdag is alweer even geleden, en straks nemen de kinderen afscheid van hun huidige juf of meester, en daar horen ook cadeaus bij. De ene keer is het een cadeau wat heel bruikbaar is en waar je veel aan hebt, de andere keer heb je er wat minder aan, en als je het een beetje slecht treft, verdwijnen sommige cadeaus in de prullenbak… Zonde toch? Je geeft niet voor niets iets moois! Daarnaast is het ook nog eens jammer voor het milieu. Er moeten namelijk grondstoffen gemaakt worden, transport, en als je het een beetje slecht treft, zelfs vliegtuigtransport. In deze blog over duurzame cadeaus vertel ik je hoe het anders kan!

Het geven van duurzame cadeaus

Cadeaus geven en ontvangen is leuk! Je voelt je gewaardeerd als je een cadeau krijgt, en het is een leuke manier om je waardering voor de ander uit te spreken. We hebben er allemaal mee te maken, van baby tot bejaarde, iedereen geeft en krijgt wel eens een cadeau. Heb je er wel eens over nagedacht wat je geeft, waar het van gemaakt is, hoe het gemaakt is en wat daar allemaal voor nodig is? Laat me raden: daar denk je niet direct aan. Als je je daar in verdiept, kom je erachter dat 9 van de 10 cadeaus geen duurzame cadeaus zijn. Maar wanneer spreek je van duurzame cadeaus? Daarvoor gaan we terug naar het begrip ‘duurzaamheid’.

Duurzaamheid

Wat is duurzaamheid? Daarvoor moeten we terug naar de officiële definitie van duurzaamheid. De Wereldcommissie voor milieu en ontwikkeling omschrijft duurzaamheid als

“ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”

Kort gezegd: je kunt spreken van duurzaamheid als we met z’n allen zorgen dat de aarde bewoonbaar blijft, zodat de generaties na ons ook op een normale manier kunnen leven op de aarde. Een duurzaam product draagt dus bij aan een schonere aarde, zodat de aarde bewoonbaar blijft voor de generaties na ons. Wanneer je een cadeau koopt, is het goed om eens te overwegen hoe het gemaakt is, welke materialen ervoor zijn gebruikt en welke invloed dat heeft op het milieu en ons klimaat.

Duurzaamheid bij Studio Het Houtpalet

Duurzaamheid staat bij mij ook hoog op de agenda. Ik vind het namelijk heel belangrijk dat het cadeau wat jij geeft, eerlijk en duurzaam is geproduceerd. Daarnaast vind ik het belangrijk dat je iets geeft, wat echt persoonlijk bij de ander aansluit. Op die manier blijft jouw ontvanger het cadeau waarderen, wat ervoor zorgt dat de kans kleiner is dat het cadeau uiteindelijk na een aantal jaren toch weg gegooid wordt. De gepersonaliseerde cadeaus die ik maak, zijn dus een combinatie van duurzaamheid en persoonlijke aandacht. Ik neem je even mee in het proces.

Duurzame materialen

Bij elk product wat ik maak, weet ik waar het hout vandaan komt. Meestal heb ik dat zelf hier in de mooie omgeving van de Hoeksche Waard bij elkaar gesprokkeld. Als er bomen gekapt worden omdat er ziekte in zit of omdat ze een gevaar vormen voor hun omgeving, ga ik erheen en weet ik telkens weer wat mooie stammen te bemachtigen. Ook als mensen bomen gaan snoeien of om zagen, weten ze me te vinden. Al het hout wat ik gebruik, is Nederlands hout. Ik gebruik geen tropisch hout, omdat ik niet weet hoe dat hout is verbouwd, of er bomen voor terug geplaatst worden en omdat ik zeker weet dat het transport meer milieubelastend is. Dat wil ik zo veel mogelijk vermijden, vandaar mijn keuze voor uitsluitend Nederlands hout, van gekapte, zieke of gevaarlijke bomen.

Duurzame productie

In het maakproces houd ik zoveel mogelijk rekening met duurzaamheid. Ik gebruik lichte machines voor het werk dat ik doe en ik let erop dat ik zoveel mogelijk natuurvriendelijke producten gebruik. Echter, soms ontkom ik niet aan chemicaliën, zoals bij het aflakken van een tafel of van iets voor buiten. De kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid staan ook hoog in het vaandel en dan is het af en toe nodig dat ik een goede lak gebruik. Ik houd er wel rekening mee dat ik niet veel lak hoef te gebruiken, doordat ik het werk van tevoren behandel met een primer op acrylbasis, die minder belastend is voor het milieu. Zo zorg ik voor kwalitatief goede, duurzame cadeaus.

Duurzaam klantverkeer

En dan het versturen, ook daar houd ik rekening met duurzaamheid. Ten eerste zorg ik dat er zo min mogelijk geprint hoeft te worden. Zo krijg je bij mij geen pakbon bij je bestelling, die krijg je via de mail. Dan de verpakking, meestal een doos. De meeste verpakkingen die ik gebruik, zijn al eens eerder gebruikt voor het versturen van pakketten. Ik ben regelmatig bij de lokale fietsenwinkel of supermarkt te vinden om dozen te scoren voor mijn bestellingen. Soms tref ik het, dan is er ook bubbeltjesplastic! Hergebruiken vind ik belangrijk. De materialen zijn er al, waarom zou ik nieuw aanschaffen, met daarbij meer verbruik van grondstoffen en meer belasting op het milieu?

Duurzame cadeaus

En zo koop je bij mij je cadeaus, eerlijk en duurzaam. Het mooie is, dat ik ze helemaal personaliseer voor je, zodat je niet alleen een duurzaam, maar ook een persoonlijk cadeau geeft. Twee vliegen in één klap, zeg ik dan altijd!

  • boomstam sleutelhanger met eigen tekst

    Boomstam sleutelhanger met eigen tekst

    7,50
    Toevoegen aan winkelwagen

%d bloggers liken dit: